Wat kost een architect?

Sinds 1998 verkopen Koen Verhees bouwmaterialen aan verschillende particulieren, ondernemingen en de overheid. We hebben een grote naam opgebouwd in de tussentijd en hebben gemerkt dat het niet alleen gaat om het verschaffen van materialen om een project te verwezenlijken. Het gaat vaak om veel meer. Meer dan materiaal, meer dan gereedschap en meer dan gebruikt wordt binnen een project. Veel mensen komen naar ons toe met vragen. Vragen over de bouw, maar ook vragen zoals ‘wat kost een architect’ of een vraag rond het wel of niet inschakelen van een aannemer. Lastige vragen, zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het bouwen, verbouwen, renoveren of anders aanpassen van een huis of ander gebouw. Vaak ook verkeerde vragen. Wat kost een architect is een van de vragen die niet relevant is. Het is niet interessant om naar de kosten te kijken wanneer de opbrengsten veel groter kunnen zijn. Natuurlijk, je kunt ervoor kiezen om geen architect in te schakelen zodat de kosten lager uitvallen. Maar wanneer dit betekent dat jouw huis niet optimaal is, of dat er constructiefouten gemaakt zijn, is ‘wat kost een architect’ dan nog de belangrijkste vraag? Of zou je eerder moeten vragen wat een architect jou op zou kunnen leveren?

Wat kost een architect in verhouding met de service?

We zijn de laatste mensen om te beweren dat een architect goedkoop is. Maar wanneer je de diensten naast de prijzen zet, ontstaat er een compleet ander verhaal. Wanneer de diensten van een architect jou meer op kunnen leveren dan de prijs die je aan de architect betaalt, dan is er immers sprake van winst. Maar de vraag ‘wat kost een architect’ is wel relevant wanneer je architecten naast elkaar zet. Om de architecten te vergelijken bijvoorbeeld. Maar dan is niet alleen de prijs belangrijk. Sterker nog, juist dan is het interessanter om te kijken naar de diensten die de architect aanbiedt, welke ideeën de architect heeft en wat de architect zelf aanbiedt. Wil je bijvoorbeeld een architect die goed kan luisteren, of juist een architect die met eigen ideeën komt tijdens de projecten? Wat in alle gevallen belangrijk is, is dat de architect goed is in de communicatie. Ook dit is belangrijk bij de vraag die centraal staat. Wat kost een architect – het antwoord wordt in uren uitgedrukt vermenigvuldigt met het uurtarief van de architect. Hoe beter de architect kan luisteren en praten, hoe goedkoper het uit zal vallen.

Dus wat kost een architect eigenlijk?

Wat kost een architect?Wat kost een architect nou eigenlijk? Al met al is het afhankelijk van het project waarvoor je een architect in wilt schakelen. Wanneer er een complete woning gebouwd moet worden, waarbij de architect de woning moet tekenen, en moet begeleiden tijdens de bouw van de woning, valt de prijs uiteraard vele malen hoger uit dan wanneer er alleen een architect nodig is voor de uitbouw. De kosten hangen ook af van de ervaring van de architect en de manier waarop het werk aangepakt wordt. Hoe meer ervaring er aanwezig is en hoe grondiger de aanpak van het project moet zijn, hoe hoger de kosten uitvallen en hoe meer je krijgt voor de diensten van de architect. Daarom is het vergelijken van architecten handig, maar wanneer je eenmaal een klik hebt met een bepaalde architect, dan kun je deze direct uitnodigen om eens een echt gesprek te hebben. Wat kost een architect – is dan geen relevante vraag meer. Dan gaat het om de kern van de zaak en dat is de vraag wat de architect kan doen voor jou.