Zoek hulp als je letselschade hebt

Niet al te lang geleden kwam ik ongelukkigerwijs in een ongeluk terecht. Het is jammer dat je zelf nog zo voorzichtig kunt zijn in het verkeer, dat je door toedoen van een ander toch nog in een ongeluk terecht kunt komen. Als je auto rijdt, dan ben je toch vooral bezig met je eigen rijstijl en je houdt hierbij de anderen in de gaten op een manier die ervan uitgaat dat ze ook dezelfde regels als jij volgen. Daarom schrik je ook als iemand opeens door rood vliegt of je met een veel te hoge snelheid voorbij rijdt. Je weet dat zulke mensen er zijn, en toch verwacht je het niet. Je verwacht ze dan ook zeker niet op je pad en al helemaal niet dat ze een ongeluk zullen veroorzaken. En toch overkwam het mij. Ik wachtte netjes op groen licht bij een kruising en toen het eenmaal groen werd ging ik uiteraard vol vertrouwen rechtuit. Gezien de andere mensen die van links en rechts komen dus rood hebben, hoef je in een perfecte wereld niet om je heen te kijken en kun je rustig optrekken tot je voldoende snelheid hebt om je weg te vervolgen. Als je vertrouwt op je medemens, dan kun je dus prima doorrijden. Jammer dus dat ik er op de moeilijke manier ben achter gekomen dat je ook in zulke gevallen niet op je medemens kunt vertrouwen. Ook al hebben ze rood, dan nog moet je in de gaten houden of ze ook echt stoppen. Voordat het rood is, is het licht namelijk oranje en als het oranje is moet je vaart minderen tenzij je echt niet meer kunt stoppen. Wat veel mensen doen is juist sneller rijden om nog net op tijd de kruising over te stekken. Dit heeft vaak als resultaat dat ze vol door rood rijden. Ze gaan immers zo snel, dan zodra het oranje licht op rood springt, dan hebben ze geen tijd meer om te remmen. De andere auto’s krijgen groen en moeten nog snelheid krijgen voordat ze het kruispunt bereiken. Meestal gaat het dus goed. Maar als iemand echt ver van te voren sneller gaat rijden, dan gaat hij of zij dus echt vol door rood en dan is de kans groot dat ze de auto’s raken die op groen reageren. Dat is dus ook wat er gebeurde toen ik na het groene licht optrok. Ik werd door een auto die nog probeerde uit te wijken vol tegen de achterkant van de auto geraakt. Mijn auto draaide minstens drie keer rond en ik kreeg een enorme klap in mijn nek. Ik kwam met de schrik vrij, want doordat de bestuurder me niet vol in de zijkant raakte kreeg alleen de achterkant van de auto een klap. Als je ziet hoeveel schade de achterkant van de auto heeft, dan zie je echt hoeveel geluk ik heb gehad. Maar ik had wel letselschade. Ik had een whiplash opgelopen en dat is niet fijn. En omdat die schade was veroorzaakt door een andere bestuurder kon ik die persoon aansprakelijk stellen voor mijn letselschade. Maar dat is lastig zonder de juiste hulp. Dus ben ik naar juristenkantoor.nl gegaan en heb daar gevraagd of ze mij konden helpen met mijn letselschade claim.

Een schadevergoeding vanwege letselschade kan geheel kosteloos

Als je letselschade oploopt, in mijn geval een whiplash, dan kun je daar een flinke schadevergoeding voor krijgen als je de andere partij aansprakelijk kunt stellen. Gezien het allemaal via de verzekering loopt kunnen de juristen die je zaak behandelen direct geld vorderen van de tegenpartij in de vorm van een voorschot. Ik hoefde dus niets te betalen, want ik ben niet degene die hoeft te betalen. Dat is mooi, want zo is de drempel om een schadevergoeding te eisen voor letselschade niet groot. Het mooie is ook dat je geheel vrijblijvend een gesprek kunt aangaan met de jurist om te kijken of je ook echt letselschade hebt en of je hiervoor een schadevergoeding kunt claimen. Indien dit niet het geval is, dan ga je gewoon weer je eigen weg zonder dat je een cent armer bent. Is het wel het geval en heb je echt letselschade en kun je de andere partij aansprakelijk stellen, dan gaat het proces verder en hoef je zoals gezegd nog altijd geen kosten te maken. Het loont dus altijd de moeite om te kijken of je letselschade hebt, wat de aard is van de letselschade en je of je een schadevergoeding kunt krijgen voor je letselschade. In mijn geval kon ik door mijn whiplash niet meer werken en ik had medische zorg nodig, dus je maakt hoe dan ook vele kosten doordat je letselschade hebt.

Wanneer kun je een vergoeding claimen voor letselschade?

In mijn geval had ik dus een whiplash en daardoor kon ik een schadevergoeding claimen. Maar er zijn natuurlijk ook andere gevallen waarin het mogelijk is om een schadevergoeding te claimen. Als je echt inkomsten misloopt of erg veel kosten maakt, dan is het altijd goed om een jurist in de arm te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Verlies aan inkomsten
  • Medische kosten
  • Re-integratiekosten
  • Reiskosten (naar het ziekenhuis bijvoorbeeld)
  • Redelijke kosten voor rechtsbijstand
  • Kosten voor extra huishoudelijke hulp

Dit zijn de zogenaamde materiële posten, maar je kunt ook immateriële schadelopen. Deze kun je ook vergoed krijgen in de vorm van smartengeld.