Wat is magneetverf?

Magneetverf klinkt misschien heel bijzonder maar eigenlijk valt dit wel mee. Het is namelijk een gewone latex verf op waterbasis met daaraan ijzerstof toegevoegd. Dit ijzerstof zorgt ervoor dat magneten worden aangetrokken. Hierdoor ontstaat magnetisme. Kijk direct op magneet-verf voor meer informatie.

Alles over magneetverf

Het is belangrijk om voldoende lagen verf aan te brengen zodat magneten goed worden aangetrokken tot de ijzerdeeltjes in de verf. Wanneer u meer lagen aanbrengt op het oppervlak, komt er meer ijzerstof op en verhoogt u de aantrekkingskracht tot magneten. Magneetverf kan niet vergeleken worden met een volledige metalen plaat aangezien het ijzergehalte in de verf uiteraard minder is dan een ijzeren plaat. Hierdoor kun je niet al te zware dingen laten kleven op verf. U kunt bijvoorbeeld wel de volgende dingen ophangen:

  • Tekeningen
  • Memo’s
  • Foto’s
  • Fotolijstjes
  • Letters

En nog veel meer. Mogelijkheden genoeg dus en met het grote voordeel dat u door het gebruik van magneten geen gaatjes in de muren en bijvoorbeeld tekeningen hoeft te maken. Wanneer u magneetverf wilt aanbrengen is het natuurlijk van belang hoeveel lagen u gaat aanbrengen. Wanneer u dit weet dan kunt u ook de benodigde hoeveelheid verf bepalen. Normaal gesproken zijn drie lagen magneetverf voldoende. Hoeveel lagen u het beste aan kunt brengen is afhankelijk van het volgende. Ten eerste is de kwaliteit van belang. Een professionele soort zorgt meestal voor meer aantrekkingskracht dan een magneetverf van bijvoorbeeld Action of vergelijkbare winkel waardoor de laatstgenoemde verf meer lagen nodig zal hebben voor voldoen aantrekking tot magneten. Hiernaast is de toepassing belangrijk. Wilt u bijvoorbeeld een muur verven of een magneetbord maken voor alleen wat tekeningen of foto’s, dan zijn drie lagen meestal voldoende. Wilt u zwaardere voorwerpen laten kleven dan is het aan te raden zeker meer dan drie lagen aan te brengen. Ook is het goed om rekening te houden met eventueel aan te brengen afwerklagen over de magneetverf, zoals schoolbordverf, whiteboardverf of muurverven. Voor elke laag afwerkverf kunt u het beste een extra laag magneetverf aanbrengen zodat de aantrekkingskracht voldoende blijft. Tenslotte is het van groot belang welke magneten gebruikt worden op de verf. Ook goed om nog te weten is dat de verf snel droogt. Dit komt omdat de verf op waterbasis is waardoor je meerdere lagen op een dag kunt aanbrengen. Een aantal lagen magneetverf aanbrengen lijkt meer werk en tijd te kosten dan het eigenlijk is.

Kleuren

U zou kunnen bedenken dat de kleur van magneetverf kan worden be├»nvloed door kleur pigment aan de verf toe te voegen. Helaas gaat ook dit niet werken aangezien er dan dusdanig veel kleur aan de verf moet worden toegevoegd om de grijze kleur te veranderen, dat de magneetverf bijna weer muurverf wordt. De verhouding verf en metaaldeeltjes wijzigt op deze manier. In verhouding tot de verf neemt het aantal metaaldeeltjes zoveel af dat de aantrekkingskracht tot magneten verdwijnt. Hierdoor zou dit het doel van magneetverf voorbij gaan. Gelukkig is het wel mogelijk om de verf andere kleuren te geven. Dit kan namelijk eenvoudig door muurverf in kleur aan te brengen nadat de verf in meerdere lagen (minimaal 2 tot 3 lagen) is opgebracht. Op deze manier heeft u onder de gekleurde muurverf voldoende metaaldeeltjes zodat magneten hier op blijven kleven. Ook zou u kunnen overwegen om schoolbordverf aan te brengen over de magneetverf. Dit doet u dan in plaats van de gekleurde muurverf. Schoolbordverf kunt u namelijk wel in meerdere kleuren krijgen. 

Lees meer…