Meer weten over staand werken?

Tegenwoordig krijgt steeds meer kantoorpersoneel de kans om zittend werken af te wisselen met staand werken.Op de site van shiraz Office Furniture staat ontzettend veel informatie over dit onderwerp.

Kies voor staand werken

Veel werkgevers willen wel zit-sta werkplekken creëren voor hun medewerkers, maar zijn bang dat er weinig gebruik van zal worden gemaakt. Zit-sta werkplekken zijn een investering, dus het is belangrijk dat ze wel actief worden gebruikt. Het beste wat je kunt doen om jouw medewerkers te stimuleren, is een voorlichting geven. Tijdens deze voorlichting kun je uitleggen wat sedentair gedrag is en wat de gezondheidsrisico’s daar van zijn. Je kunt dan ook vertellen hoe je zittend werken met staand werken kunt afwisselen. Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat een goed voorbeeld doet volgen. Geef dus het goede voorbeeld door zelf actief gebruik te maken van een zit-sta werkplek. Je kunt eventueel ook teamleiders het goede voorbeeld laten geven. Hierdoor wordt de drempel voor andere werknemers een stuk lager om ook gebruik te maken van een zit-sta werkplek. Steeds meer werkgevers geven hun medewerkers de kans om zittend werken af te wisselen met staand werken. Dat doen zij om het sedentair gedrag van hun werknemers te reduceren. Sedentair gedrag verhoogt namelijk de risico’s op onder andere diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressies en zelfs vervroegd overlijden. Met sedentair gedrag wordt bedoeld dat een persoon activiteiten doet waarbij het energieverbruik niet boven het rustmetabolisme (1.0-1.5 MET) stijgt. Vooral bij mensen die veel zittend werk doen, komt dit gedrag vaak voor. Bovendien zitten ze over het algemeen niet alleen gedurende de werkdag veel, maar ook daar buiten. Het komt erop neer dat deze personen gemiddeld zo’n 11 uur per dag zitten. Dat brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee (zie bovenstaand alinea), waardoor veel werknemers er iets aan proberen te doen. Staand werken zou dus erg goed zijn. Je zou kunnen zeggen dat als medewerkers bij een bedrijf of organisatie de hele dag te veel zitten, zij hun werk staand moeten doen. Maar de hele werkdag staand werken is ook geen goed idee. Het beste is een middenweg: het zittend werken afwisselen met staand werken. Dat kun je doen door voor je werknemers een zit-sta werkplek te verwezenlijken. Een zit-sta werkplek kun je creëren door een zit-sta bureau aan te schaffen. Dit is een bureau dat zo hoog in te stellen is, dat mensen er staand achter kunnen werken. De meeste zit-sta bureaus zijn elektrisch, waardoor ze vlot op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld. Sommige zit-sta bureaus hebben zelfs een geheugenmodule. Door middel van dit module kun je verschillende hoogtes opslaan. Hierdoor kost het een werknemer heel weinig tijd om zijn bureau juist in te stellen.

Let op

Als je jouw medewerkers staand laat werken, moet je op een aantal dingen letten. Dat zijn de volgende aandachtspunten:

  • Beide voeten op de grond
  • Actieve houding
  • Rechte rug
  • Armen 90 graden
  • Beeldscherm op ooghoogte
  • Bij vermoeidheid weer gaan zitten

Natuurlijk blijft de juiste houding wel belangrijk, om bijvoorbeeld rug- of andere klachten te voorkomen. Bovendien wordt ook aangeraden om stevige schoenen te dragen als je afwisselend aan zittend en staand werken doet. Goede schoenen geven je de mogelijkheid om stevig in de goede houding te staan en in balans te blijven.