Wat is EPDM?

EPDM is een zeer veelzijdig materiaal dat op verschillende manieren ingezet kan worden. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Het is een synthetisch soort rubber, ook wel Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer genoemd. De verhoudingen van de bestanddelen kunnen variëren en daardoor kunnen er veel verschillende varianten van dit materiaal gemaakt worden. Dat maakt dat het ook op veel verschillende manieren toegepast kan worden. Een van de meest bekende toepassingen is het gebruik als dakbedekking, maar het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in de auto-industrie. EPDM wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van de rubbers voor de ramen en deuren, maar er zijn nog heel veel andere manieren om dit product toe te passen. De reden dat het zo veel gebruikt wordt, is in de eerste plaats de sterkte van het product. Door de sterkte van het materiaal kan het op heel diverse manieren gebruikt worden en dat maakt het voor verschillende toepassingsmogelijkheden ontzettend geschikt. Daarnaast heeft EPDM als grote kracht dat het relatief goedkoop te maken is, dat het een lange levensduur heeft en het een hoge UV bestendigheid heeft. Om al deze redenen wordt deze rubbersoort veel gebruikt in verschillende branches.

EPDM als dakbedekking

Al sinds de jaren zestig wordt EPDM gebruikt als dakbedekking en het is hiervoor zeer geschikt gebleken. Door de eigenschappen die we hierboven al noemden, namelijk:

  • lange levensduur
  • hoge UV bestendigheid
  • sterk materiaal
  • relatief goedkoop

is het hiervoor dus een uitstekend materiaal. Ondanks dat het zoveel voordelen heeft en dat het al zo lang gebruikt wordt, is het toch nog bij veel mensen een relatief onbekend product. Dit komt doordat het eigenlijk nu pas veelvuldig gebruikt wordt. Dit heeft te maken met het feit dat de laatste jaren de productie van EPDM steeds voordeliger is geworden, terwijl de andere materialen voor dakbedekking juist in prijs gestegen zijn. Hierdoor is de bekendheid met dit artikel plotseling gestegen en lijkt het voor veel mensen alsof het een relatief nieuw product betreft. Dit is dus absoluut niet het geval, EPDM heeft zich door de jaren heen bewezen als zeer geschikt voor het gebruik op daken. Het blijft vaak tot wel vijftig jaar zijn kwaliteit houden, terwijl andere producten voor dakbedekking niet langer dan vijftien tot twintig jaar mee gaan. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze rubbersoort gemakkelijk te leggen is op het dak, vaak kunt u het gewoon zelf doen.

Online kopen bij Interexpress

Als extra voordeel van EPDM is nog te noemen dat het op het dak gelijmd wordt en dat het uit één stuk gemaakt kan worden. Bij andere materialen is dit vaak niet mogelijk, deze moeten gebrand worden en dit levert natuurlijk weer het probleem van brandgevaar op. Al met al zijn er dus veel verschillende redenen te noemen om juist de keus voor dit dakmateriaal te maken. Bent u op zoek naar nieuwe dakbedekking en overweegt u dit product? Dan kunt u hiervoor terecht bij Interexpress. Zij kunnen u bijstaan bij het maken van een keus, er zijn immers verschillende varianten EPDM te krijgen. Interexpress kan u advies geven over welke variant voor u aan te raden is, zij hebben namelijk zeer veel ervaring op dit gebied en weten daardoor als geen ander wat het best werkt in welke situatie. Zowel voor als na uw aankoop kunnen zij u van advies voorzien en u goed begeleiden. Als u dus uw dakbedekking wilt gaan vervangen, dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen met Interexpress over de mogelijkheden van EPDM voor uw dak.