Tips voor het maken van een goed curriculum vitae

Voor het vinden van een (nieuwe) baan zullen de meeste mensen op zoek gaan naar (online) vacatures om hier vervolgens op te reageren. Je bent helaas niet de enige die dit doet en dus zul je moeite moeten doen om op te vallen in de stapel met sollicitatiebrieven en curriculum vitae. Dit lijkt misschien lastig, maar dit hoeft het zeker niet te zijn. Door een aantal simpele tips toe te passen kun jij de beste versie van jouw curriculum vitae opsturen.

  • Heldere opmaak met foto
  • Let op spellings- en grammaticafouten
  • Maak het op maat per vacature

Het begint allemaal met het hebben van een goede basis. Zorg dat je alle activiteiten en (werk)ervaringen die belangrijk zijn voor de functie die je zoekt, op een rijtje hebt. Door een basis cv te maken waarin je al deze dingen opsomt en uitwerkt, maak je het jezelf een stuk makkelijker wanneer je op een bepaalde vacature reageert. Geef ook extra aandacht aan de opmaak van het cv. Door alles op een simpel A4’tje te plaatsen en hier geen extra opmaak aan toe te voegen, zal er niet voor zorgen dat je opvalt in de grote stapel van cv’s. Dit is echter wel je doel. Door een opvallende (maar passende) lay-out te maken, zet jij jezelf apart van de rest. Je kunt bijvoorbeeld spelen met het lettertype, de manier waarop je je cv opbouwt, het toevoegen van een foto of door bijvoorbeeld voor een opvallend omranding van je gegevens te kiezen.

Laat jouw curriculum vitae opvallen

Het is nog steeds geen uitzondering dat er door soms wel honderden mensen gereageerd wordt op een bepaalde vacature. Natuurlijk speelt het een rol dat je de ervaring hebt die het bedrijf zoekt in de persoon die de functie zal vervullen. Heb jij de ervaring (en misschien zelfs wel een beetje meer)? Dan is het tijd om je curriculum vitae ook echt op te laten vallen. Op die manier zal het bedrijf de tijd nemen om jouw cv te bekijken en daarmee vergroot je de kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Ook de manier waarop je je gegevens en werkervaring vermeldt is belangrijk. Als je net je opleiding hebt afgerond dan heb je misschien minder ervaring in het vakgebied wat betreft werk, het is dan verstandig om eerst je opleiding te vermelden en dan verder te gaan met (relevante) ervaring. Heb jij wel de nodige werkervaring? Zet dit dan zeker bovenaan. Let er daarbij op dat je curriculum vitae niet te lang wordt. Je kunt het verkorten door minder relevante dingen weg te laten.

Personaliseer je curriculum vitae

Door een mooie opmaak voor je curriculum vitae te maken, is een goede manier om er een meer persoonlijke sfeer aan te geven. Je kunt het bedrijf ook een beter beeld van je geven door bijvoorbeeld een foto toe te voegen of specifieke hobby’s te noemen. Het is helemaal een plus als deze interesses ook passen bij de functie! Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van je curriculum vitae? Ga dan naar de website van Lifebrander. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een goed curriculum vitae te maken en ook om er een passende sollicitatiebrief bij te schrijven. Laat het vinden van een (goede) baan niet langer aan het toeval over, maar doe echt je uiterste best om het te krijgen. Met een goed curriculum vitae maak jij de eerste stappen hierin! Ze kunnen je bij Lifebrander natuurlijk ook helpen met het maken van je cv.