Is het ziekenhuisdieet een goed dieet?

Wie te zwaar is en wat gewicht kwijt wil raken, kan dit bijvoorbeeld doen door middel van het ziekenhuisdieet. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere diëten waar je ook voor zou kunnen kiezen. Welk dieet kun je nu het beste volgen? Veel mensen denken door de naam dat het ziekenhuisdieet een gezonde keus is, maar dat is het zeker niet. Het is in feite gewoon een crashdieet en het is dan ook zeker niet aan te raden om dit te gaan volgen. Wil je op een verantwoorde manier afvallen, dan kun je beter voor een ander dieetschema kiezen.

Afvallen met ziekenhuisdieet

Het kan voor veel mensen best lastig zijn om de nodige kilo’s te verliezen. Helemaal als je zelf moet bedenken hoe je dit zou moeten doen. Het is dan ook niet vreemd dat velen voor een dieet kiezen en dat het ziekenhuisdieet hiervoor regelmatig gebruikt wordt. Dit specifieke dieet heeft namelijk als voordeel dat het heel simpel is. Het bestaat uit maar een paar opties voor ontbijt, lunch en avondeten, je hoeft dus nooit iets ingewikkelds te maken. Bovendien zijn alle voedingsmiddelen die in het schema zitten voordelig geprijsd en bij iedere supermarkt te krijgen. Dat maakt het erg aantrekkelijk om dit ziekenhuisdieet te gaan volgen. Boek je hier ook resultaten mee? Zeker, je zult er echt wel mee gaan afvallen. Met dit eetschema wordt de inname van calorieën namelijk sterk beperkt. Maar dit heeft ook een nadeel: je krijgt al snel te maken met het jojo-effect. Deze dieetmethode is namelijk maar kort vol te houden, in ziekenhuizen passen ze het ook alleen maar toe om mensen met zwaar overgewicht in korte tijd af te laten vallen zodat risico’s bij een operatie kleiner zijn. Heb je een tijdje het ziekenhuisdieet gevolgd, dan zul je al snel vervallen in je oude eetpatroon en dan vliegen de kilo’s er vanzelf weer aan.

Verschillende nadelen

Het jojo-effect is een bekend nadeel van crashdiëten, maar er zitten nog meer nadelen aan het ziekenhuisdieet:

  • je zult echt flinke hoger krijgen door de sterke beperking van het aantal calorieën, het kan dus echt afzien zijn
  • het heeft negatieve gevolgen voor je immuunsysteem
  • je kunt last krijgen van andere lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, lusteloosheid, spierpijn en misselijkheid
  • het wordt al snel eentonig
  • het kan effect hebben op je vruchtbaarheid

Je merkt uit dit lijstje met nadelen dat het dus niet echt een gezonde manier is om je gewicht wat naar beneden te krijgen. Doordat je bij het ziekenhuisdieet maar een paar verschillende voedingsmiddelen eet, krijg je van verschillende vitamines en mineralen veel te weinig binnen. Voor vrouwen is het sterk beperken van de calorie-inname bovendien echt nadelig voor de vruchtbaarheid. Het ziekenhuisdieet is dus geen aanrader, maar wat moet je dan wel doen als je af wilt vallen? Het beste wat je kunt doen is een dieetschema op maat laten maken. Hierbij wordt er gekeken naar wat jouw lichaam nodig heeft en krijg je handvatten aangereikt om je eetpatroon echt langdurig ten goede te veranderen. Bij Verantwoord-afvallen.nl helpen ze jou graag met het opstellen van een dieetschema op maat, zodat je gezond kunt afvallen!