Houtworm herkennen

Ben je bang dat je last van houtworm in je huis hebt? Een ware nachtmerrie! Toch? Dat hoeft niet zo te zijn als je houtworm in je huis snel ontdekt. Dan is het van belang om te weten hoe je houtworm herkennen kunt.

Soorten houtworm herkennen

Er zijn verschillende soorten houtworm die hout aantasten. De meest voorkomende houtaantasters in Nederland zijn:

  • de Gewone houtwormkever
  • de Grote houtwormkever
  • de Huisboktor

Eigenlijk is het niet de houtworm zelf, maar de larven van de houtworm die de schade aanrichten.

Gewone houtwormkever

De levenscyclus van de Gewone houtwormkever is als volgt. De houtwormkever legt eitjes in het hout, waar na verloop van tijd larven uit komen. De larven vreten zich dan een weg door het hout. Na zo’n 3 – 5 jaar komen de de larven uit het hout en ontpoppen zich tot houtwormkever. Dit is het moment dat de gaatjes in het hout zichtbaar worden. Je begrijpt dat het dan eigenlijk al te laat is. Houtworm herkennen moet dus eigenlijk al eerder.

Houtworm herkennen in hout

Wil je houtworm herkennen? Let dan voornamelijk op onderstaande punten. Met name de laatste twee zijn punten waaraan je houtworm herkennen kunt?

  • De larve van de houtworm is wit van kleur en ongeveer 6 mm lang, de houtwormkever is donkerbruin gekleurd en 3 – 4 mm groot. Het is mogelijk dat je ze ziet zitten in het hout.
  • Meestal zijn echter alleen de gaatjes veroorzaakt door houtworm zichtbaar. Houtworm laat ronde gaatjes van 3 – 6 mm achter op de plekken waar ze uit het hout vliegen.
  • Op het moment dat houtworm uitvliegt, laten ze boormeel achter bij het hout. Dit boormeel komt doordat de larven zich een weg banen al etend door het hout.

Hoe moet je houtworm bestrijden?

Nu je weet hoe je houtworm herkennen moet, is het alleen nog van belang dat je dit in een vroeg stadium doet als je houtworm in huis hebt. Houtworm tast namelijk al het hout in je huis aan, totdat er niets meer van over blijft. Houtworm bestrijden raden wij aan om te laten doen door een professionele ongediertebestrijder. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat er niet langer houtworm in je hout zit. Houtworm herkennen kan je ook door een bestrijder laten doen, deze komt dan langs voor een inspectie.