Gastouder worden? 5 essentiële eigenschappen

gastouderbureausnoesje - Gastouder wordenHeb jij wat tijd over en wil je gastouder worden, dan zijn er diverse gastouderbureaus die jou goed kunnen faciliteren. Wanneer je beschikt over de juiste papieren kun je gelijk aan de slag. Toch is het niet altijd heel simpel gastouder te worden. De kinderen moeten echt iets van je opsteken en moeten het fijn vinden om bij je te zijn. Daarom is het goed om zelf continue te blijven leren en belangrijke eigenschappen verder te ontwikkelen. Er zijn 5 essentiële eigenschappen voor het goed opvoeden van een kind:

  • Duidelijkheid
  • Welbespraaktheid
  • Vriendelijkheid
  • Rechtvaardigheid
  • Stimulerend

Voor een kind is het ontzettend belangrijk om goed te weten wat de regels zijn. Je kunt geen gastouder worden als je niet in staat bent duidelijke grenzen te stellen. Wanneer je niet aangeeft waar jouw grens ligt dan kan het kind hier geen rekening mee houden. Het is dan voor jou niet mogelijk te belonen of te corrigeren bij bepaald gedrag, er is immers geen standaard. Het is daarom essentieel om aan te geven wat jij als ouder van het kind verwacht. Stel bepaalde regels op waar het kind zich aan moet houden. Lukt dit goed? Dan is een beloning op zijn plaats! Ontstaan er onregelmatigheden, dan moet je op zoek naar een passende sanctie. Zorg dat je altijd duidelijk aangeeft waar het op staat. Ten tweede is het belangrijk om het kind al op vroege leeftijd met alle facetten van het leven in aanraking te brengen. Ga op ontdekkingsreis in de dierentuin, ga spelen in het park; zorg dat het kind veel prikkels krijgt om nieuwe dingen te leren. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de andere ouders in de buurt en regel speelafspraakjes. Spelen met andere kinderen is belangrijk voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Wanneer je dit allemaal combineert weet je zeker dat je kind een goede kans heeft zich later staande te houden in de wereld.

Gastouder worden: vriendelijk maar rechtvaardig

Hiernaast is het van groot belang dat je altijd aardig blijft. Gastouder worden vergt een grote mate van zelfdiscipline. Het is heel makkelijk om boos te worden, maar het is vaak veel lastiger om uit te leggen waarom je precies boos bent. Probeer altijd vriendelijk te blijven en goed uit te leggen waarom iets wel of niet door de beugel kan. Je kind zal je hier later enkel dankbaar voor zijn. Laat vriendelijkheid echter niet omslaan in passief gedrag: het is belangrijk corrigerend op te treden wanneer dit mogelijk is. Je kunt pas een goede gastouder worden wanneer je smalle weg tussen vriendelijkheid en rechtvaardigheid goed weet te bewandelen. Ieder kind heeft behoefte aan rust en regelmaat, zorg dat je dit kunt bieden. Tot slot is het ook van belang dat je kunt stimuleren en motiveren. Moedig je kind aan op een sport te gaan of om vrienden te maken. Elk kind is anders, maar iedereen heeft behoefte aan affectie. Gastouder worden doe je niet zomaar, hier gaat een hoop persoonlijke ontwikkeling aan vooraf!

Flexibele uren

Veel mensen willen gastouder worden vanwege de flexibele uren. Dit is inderdaad een groot voordeel, je werkt wanneer je hier tijd voor hebt. Zo is het ook heel makkelijk om het werk als ouder te combineren met een andere parttime baan of met het huishouden. Wanneer je enkel in het weekend tijd hebt is dit ook eenvoudig aan te geven. Je hebt dus flexibele werktijden! Kijk eens op http://www.gastouderbureausnoesje.nl/algemeen.html voor meer informatie en meld je aan. Zorg echter dat je de bovengenoemde eigenschappen goed onder de knie hebt voordat je aan een avontuur begint, je wilt ieder kind een goede toekomst bieden!