Elektrische auto kopen? Kosten elektrisch rijden op een rij

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het is goed voor het milieu en het heeft bovendien fiscale voordelen ten opzichte van rijden met benzine. Wat kost elektrisch rijden precies? Van wegenbelasting tot opladen nemen wij de kosten onder de loep.

Aanschafkosten elektrische auto

Hoewel een elektrische auto fiscale voordelen heeft, is een elektrische auto kopen duur. De aanschafkosten liggen een stuk hoger dan de kosten voor een auto op benzine of diesel. Denk hierbij aan een prijs van boven de €20.000. We kunnen ons voorstellen dat je dit bedrag niet zomaar ergens hebt liggen. Er zijn, naast sparen, verschillende manieren om een elektrische auto te kopen.

Lening elektrische auto

Een elektrische auto kopen kan met een persoonlijke lening. Met deze leenvorm weet je precies hoeveel de lening je kost en wanneer die is afgelost, in tegenstelling tot lenen met een doorlopend krediet. Geld lenen kost echter geld, maar die kosten zijn binnen de perken te houden met geld lenen vergelijken. Vergelijken levert je een besparing tot wel €700 per jaar op de kosten van je lening op!

Subsidie elektrische auto

Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Om elektrisch rijden te bevorderen worden in sommige gemeentes subsidies verstrekt zodat je een elektrisch auto kunt kopen. Kijk op de website van jouw gemeente of deze ook zo’n subsidie heeft.

Private lease elektrische auto

In plaats van een elektrische auto kopen, kun je deze ook leasen. Je betaalt het grote aanschafbedrag niet in één keer, maar je betaalt iedere maand “huur”. In deze maandelijkse kosten zitten onderhoud en de verzekering inbegrepen. Nadeel is dat de elektrische auto niet écht van jou is. Na de leaseperiode moet je hem weer inleveren.

Vaste kosten elektrische auto

Elektrisch of niet, een auto brengt vaste lasten met zich mee. We zetten deze kosten voor je op een rij:

Autoverzekering elektrische auto

Elektrische auto’s hebben een hogere waarde dan benzineauto’s. De premie van de autoverzekering is daarom duurder. Bij total loss of diefstal moet de verzekeraar immers meer uitkeren. Vind een goedkope autoverzekering voor je elektrische auto door te vergelijken, bijvoorbeeld op Geld.nl.

Vrijstelling BPM

Je betaalt eenmalig BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) als je een nieuwe auto koopt. De CO2-uitstoot bepaalt hoe hoog die belasting is. Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van BPM, aangezien deze geen CO2 uitstoten.

Elektrische auto wegenbelasting

De wegenbelasting wordt net als BPM berekend met onder andere de CO2-uitstoot van de auto. Met een volledig elektrische auto betaal je dus geen wegenbelasting. Elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer betalen de helft van de kosten.

Bijtelling elektrische auto

Is je zakelijke auto een elektrische auto en gebruik je deze wel eens voor privédoeleinden? Dan betaal je bijtelling. Voor elektrische auto’s is de bijtelling voor het privégebruik lager.

Kosten opladen elektrische auto

Waar benzinekosten constant veranderen, zijn de elektriciteitskosten nagenoeg gelijk gebleven. Het kost je ongeveer de helft van de kosten van tanken als je thuis of op het werk je elektrische auto oplaadt. Het is nog goedkoper als je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
In het openbaar opladen kost je echter steeds meer. Het is voorlopig nog goedkoper dan benzine, maar de prijzen zijn de laatste jaren fors gestegen.
Thuis je elektrische auto opladen kan via het stopcontact of een oplaadpaal. Op eigen terrein mag je altijd een oplaadpaal plaatsen. Heb je daar geen ruimte voor en wil je de oplaadpaal op een parkeerplaats voor je woning? Dan moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Een oplaadpaal betaal je zelf, maar ook daarvoor zijn subsidies beschikbaar.
Heb je de laadpaal op een openbare parkeerplaats geplaatst, dan hoef je je overigens geen zorgen te maken dat iemand anders deze gebruikt en jouw energie “steelt”. Ze hebben jouw pasje nodig om het stopcontact te ontgrendelen.

Kosten onderhoud elektrische auto

Omdat een elektrische auto weinig bewegende onderdelen heeft, is er minder snel slijtage en dus minder onderhoudskosten. Bovendien hoeft de olie niet ververst te worden, want de motor heeft geen olie nodig. De enige uitzondering is de banden. Deze moeten sneller vervangen worden door het gewicht van de elektrische auto.

Elektrisch rijden vs. Benzine

Om alle fiscale voor- en nadelen van elektrisch rijden ten opzichte van benzineauto’s nog eens voor je samen te vatten:

Voordelen elektrische auto

• Vrijstelling BPM
• Vrijstelling wegenbelasting
• Goedkoper in gebruik
• Lagere onderhoudskosten

Nadelen elektrische auto

• Hoge aanschafkosten
• Duurdere autoverzekering
• Kosten oplaadpaal zelf betalen