Liggen deze onmisbare dingen in jouw auto?

Draait de motor en heb je je gordel om? Kijk dan voordat je wegrijdt of deze 8 onmisbare dingen wel in de auto liggen. Want naast een autoverzekering, zijn ook een veiligheidshesje en noodhamer onmisbaar.

8 dingen die in iedere auto moeten liggen

1. Een veiligheidshesje

Een veiligheidshesje zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent. Belangrijk als je door pech of een ongeluk langs de weg staat. Helemaal als het buiten donker is. De regels voor het gebruik en het bezit van veiligheidshesjes verschilt per land. In sommige landen is alleen de bestuurder verplicht om er één te dragen, in andere landen alle inzittenden. Goed om dit te checken voordat je op vakantie gaat.

2. Een gevarendriehoek

Stel dat je met de auto stil komt te staan, dan kun je met een gevarendriehoek andere bestuurders waarschuwen. Zet de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter van de auto. In Nederland mag je bij pech of een ongeluk ook alleen de waarschuwingslichten gebruiken. Doen deze het niet? Dan ben je alsnog aangewezen op de gevarendriehoek. In veel Europese landen is het wel verplicht om altijd een gevarendriehoek in de auto te hebben. Leg er daarom voor de zekerheid 1 in de kofferbak.

3. De Groene Kaart
De Groene Kaart is een bewijs dat uw auto, caravan, brommer, scooter of motor verzekerd is. Het is dus een manier om te laten zien dat je een autoverzekering hebt. Op de Groene Kaart staat in welke landen je verzekerd bent en het nummer dat je moet bellen als je schade hebt. Handig bij pech.

4. Een verbanddoos

Een verbanddoos komt altijd goed van pas. Er zijn speciale verbanddozen te koop waar alles in zit wat je nodig hebt, maar die niet meteen de hele kofferbak in beslag nemen. Onder andere in Griekenland, Kroatië, Oostenrijk, Slowakije en Turkije is het verplicht om een verbanddoos bij je te hebben.

5. Een reserveband

Als je een lekke band hebt, ben je héél blij als er een reserveband in de kofferbak ligt. Wist je dat het zelfs verplicht is? Leg ook meteen een schroevendraaier, kruissleutel, krik en wielmoeren in de auto. Anders is het lastig om de band te verwisselen. Goed om te weten: de bandenspanning van een reserveband moet 0,5 hoger liggen, zodat hij meteen klaar is voor gebruik.

6. Een noodhamer

De nachtmerrie van iedere automobilist: met de auto te water raken. Met een noodhamer kun je jezelf gelukkig snel bevrijden. Je snijdt de autogordel door en verbrijzeld de ruit. Leg minimaal 2 noodhamers in de auto. Zo hoef je de noodhamer niet door te geven, maar kunnen andere mensen in de auto zich ook snel bevrijden.

7. Je rijbewijs

Waarschijnlijk zit je rijbewijs standaard in je portemonnee. Toch mag hij niet in deze lijst ontbreken. Door te rijden zonder rijbewijs, riskeer je namelijk een boete van €95. Rijden met een net verlopen rijbewijs, korter dan een jaar, levert een boete van €90 op. Als je rijbewijs langer dan een jaar is verlopen, moet je €340 betalen. Niet niks dus.

8. Reservelampen

Een autolamp gaat altijd kapot als het net niet uitkomt. Leg daarom standaard een setje reservelampen in de auto. Zo kun je altijd zelf je lampen verwisselen of dit bij de dichtstbijzijnde autogarage laten doen. Door te rijden met een kapotte lamp riskeer je een boete van €140.

Een goedkope autoverzekering van InShared
Minstens zo onmisbaar als een gevarendriehoek en reservelampen is een autoverzekering. Met een autoverzekering van InShared weet je zeker dat je goed en voordelig verzekerd bent. En ook handig: bij InShared regel je alles zelf online. Hierdoor is verzekeren net zo makkelijk als internetbankieren.