Hoe werkt een 3d printer?

De 3d printer komt steeds meer in opkomst, er worden telkens nieuwe toepassingen gevonden, manieren waarop het apparaat ingezet kan worden. Maar hoe werkt deze techniek nu eigenlijk precies? Bij 3d printen wordt het object dat geprint moet worden laagje voor laagje opgebouwd. Er wordt gewerkt met zeer dunne laagjes materiaal, waarbij de dunste laag maar liefst 16 micrometer dun kan zijn. Een micrometer is een duizendste van een millimeter, dus je kunt nagaan dat het dan echt om heel dunne laagjes gaat. Doordat een 3d printer met zulke dunne laagjes werkt, kan er dus ook heel nauwkeurig en precies gewerkt worden. Een 3d printer kan door de grote precisie heel gedetailleerd werken en bijzonder veel details verwerken. Je maakt hiervoor eerst een ontwerp op de computer van wat jij graag geprint zou willen hebben en dit ontwerp wordt vervolgens door het apparaat opgedeeld in segmenten die dan deeltje voor deeltje en laagje voor laagje uitgeprint worden. Door de nauwkeurige techniek, kun jij je ontwerp in alle vormen maken die jij wilt en je kunt er zoveel details aan toevoegen als je wilt. Dit is voor een 3d printer allemaal geen enkel probleem, ieder ontwerp kan eigenlijk op de manier omgezet worden van een grafisch ontwerp op de computer tot een daadwerkelijk object. Dit hele proces wordt ook wel additief fabriceren genoemd, omdat er steeds een klein beetje aan het object toegevoegd wordt tot het zijn uiteindelijke vorm bereikt heeft. Dit betekent dus ook dat het een techniek is die zeer spaarzaam is, er wordt immers geen grammetje materiaal weggegooid. Dit in tegenstelling tot andere technieken om objecten te maken, waarbij vaak dingen weggehaald moeten worden om tot de uiteindelijke vorm te komen, zoals bij zagen of beeldhouwen. Een 3d printer biedt dus niet alleen heel veel mogelijkheden wat betreft zaken die geprint kunnen worden en ontwerpen die mogelijk zijn, het biedt ook als groot voordeel dat er geen materialen verspild worden.

Materialen die 3d printer gebruikt

Met wat voor materiaal gaat een 3d printer nu aan de slag? Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat je deze niet vult met inktpatronen, zoals bij een gewone printer het geval is, hiermee kan immers geen object opgebouwd worden. Maar wat voor materialen worden er dan wel gebruikt? In de meeste gevallen werkt een 3d printer met een speciaal poeder of een speciale vloeistof. Deze poeders en vloeistoffen kunnen gemaakt zijn op basis van verschillende soorten materialen en ze kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. Er zijn globaal gezien twee methodes die het meest gebruikt worden en die zo hun eigen voordelen hebben. Je kunt kiezen voor een 3d printer die gebruik maakt van:

  • verlijmen
  • combinatie van een hoofd- en vulpoeder

Hoe gaat het verlijmen nu in het werk? Daarbij wordt steeds een heel dun laagje poeder of latex gespoten, waarna een laagje lijm volgt. Doordat er steeds een heel dun laagje door de 3d printer wordt verlijmd, krijgt het geprinte object uiteindelijk zijn hardheid. Zoals gezegd gebeurt dit heel precies op een plaat als ondergrond. De tweede manier is dus het gebruik van een hoofd- en een vulpoeder. Hierbij wordt het hoofdpoeder warm gemaakt door de 3d printer, waardoor het gaat smelten en in een vorm gemaakt kan worden. Holle ruimtes en openingen worden met vulpoeder opgevuld. Als de hele vorm klaar is, dan kan het vulpoeder verwarmd worden, waarna het wegsmelt en dus holle plekken en openingen overblijven. Daarnaast zijn er nog andere manieren om met 3d te werken, maar dit zijn de meest populaire en ook de meest gebruikte.

Llowlab geeft meer informatie

Het klinkt natuurlijk erg leuk, zo’n 3d printer. Maar wat kost dit nu? Is het handig om dit zelf in huis te hebben of is dit eigenlijk alleen maar interessant voor gespecialiseerde bedrijven? Dit zijn vragen die natuurlijk erg belangrijk zijn voordat je zelf al dan niet overgaat tot het kopen van een dergelijk apparaat. Net als de vraag wat nu eigenlijk de nadelen en de voordelen van een 3d printer zijn. Het is belangrijk om goed ge├»nformeerd te zijn voordat je eventueel een dergelijke aankoop gaat doen. Waar vind je nu de informatie die je nodig hebt, bij wie kun je terecht voor goede en objectieve kennis over deze apparatuur? Llowlab is dan het adres waar je naar toe wilt gaan. Zij veel over dergelijke printers en kunnen je een schat aan informatie bieden. Zij hebben dus alle kennis in huis om jou op een goede manier van de informatie te voorzien die jij nodig hebt. Door eerst een bezoek te brengen aan hun site en daar de verschillende artikelen door te lezen, kun je al heel wat te weten komen over de 3d printer. Zo houden zij bijvoorbeeld altijd bij welke nieuwe ontwikkelingen er op dit gebied zijn, wat de nieuwste modellen zijn en welke plus- en minpunten deze hebben. Daarnaast kun je bij hen terecht voor de geschiedenis van het apparaat, de werking ervan en hoe zij verwachten dat de toekomst er wat betreft deze techniek uit zal komen te zien. Een 3d printer kan immers heel veel mogelijkheden hebben, maar wat is nu op dit moment wel te realiseren en wat nog niet? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag om te beantwoorden. Betrouwbare informatie over betaalbare en professionele 3d printer kun je dus bij Llowlab vinden!