Hersenwerk voor honden, net een stapje verder

Het meest gehouden huisdier in Nederland is natuurlijk de hond. Deze trouwe viervoeter verblijdt ons met zijn vrolijkheid, speelsheid, bruine ogen, kwispelende staart en enthousiaste geblaf. Het feit dat er altijd iemand blij is als je thuis komt geeft ons een heel fijn gevoel. Honden zijn daarnaast ook heel erg slim. Helaas zie je echter dat er over het algemeen niet veel gedaan wordt aan hersenwerk voor honden. Onze honden worden te weinig intellectueel uitgedaagd, wat vooral bij jonge honden kan leiden tot verveling en baldadig gedrag. Honden zijn een verrijking voor het gezinsleven, maar vergen wel toewijding en tijd van het baasje. Doordat mensen een druk leven hebben, komt het vaak voor dat de hond niet de aandacht en tijdsinvestering krijgt dat het verdient. Van oudsher zijn honden ‘werkdieren’. Ze werden gebruikt om het vee bij elkaar te drijven, het erf te bewaken en het opsporen van prooidieren. De typische gezinshond wordt eigenlijk niet meer uitgedaagd om zijn goed ontwikkelde zintuigen te gebruiken. Je zou het kunnen vergelijken met een hoogbegaafd kind die geen onderwijs geniet. Hersenwerk voor honden biedt hierin een uitkomt. Honden worden weer aan het werk gezet. Hun zintuigen worden geprikkeld en ze kunnen eindelijk hun energie eens ergens anders op kwijt dan de bekende geuren van het dagelijks blokje om. Bij hersenwerk voor honden hoef je niet per se te denken aan intensieve trainingen waar je samen met je hond aan deelneemt om van je hond een echte speurhond te maken. Je kunt ook denken aan ‘niet-alledaagse’ speeltjes het hersenwerk voor honden stimuleert.

Verschillende soorten hersenwerk voor honden

Zelf heb ik een Witte Herder van vijf jaar oud. Ik merkte dat ze af een toe een verveelde indruk maakte. Ze volgde me elke stap in het huis, in de hoop dat ik haar mee zou nemen voor een lange wandeling. Toen hoorde ik via een collega over hersenwerk voor honden. Ze vertelde mij dat zij altijd op zoek was om haar honden uitdaging te bieden. Hiervoor was ze vaak creatief bezig om zelf producten in elkaar te knutselen die hersenwerk voor haar honden stimuleren. Nu ben ik zelf niet heel erg creatief, dus ging ik even via internet op onderzoek uit. Honden zijn er in verschillende soorten en maten. Om deze reden biedt de site ‘plezier voor honden.nl’ en uitgebreid assortiment aan in objecten die hersenwerk voor honden stimuleren. Voorbeelden zijn:

  • Doe-Het-Zelf-Maak-Pakket Snuffelmat;
  • Doe-Het-Zelf-Maak-Pakket Snuffelbal;
  • Puzzelbal;
  • Snuffelbal;
  • Puzzel Egg;
  • Snuffelmat;
  • Puppy pakket;
  • Petsport Kingpin Kibbler;
  • Regenboog Snuffelbal.

Tevreden hond

Via ‘plezier voor honden.nl’ (pleziervoorhonden.nl) heb ik voor mijn hond een grote snuffelmat en een puzzelbal gekocht. De levering was snel en de prijs viel mij heel erg mee. In de snuffelmat heb ik wat random kleine dingetjes verstopt. Alleen brokjes of snoepjes doe ik niet, want dat stimuleert alleen maar de zoektocht naar voedsel, wat ik dus niet al te veel wil aanmoedigen. Ik wilde haar juist kennis laten maken met een verscheidenheid aan geuren, zodat haar zintuigen geprikkeld worden. Nadat ik de snuffelmat had klaar gemaakt ging ze echt heel erg ijverig te werk. Prachtig om te zien! Ze stopte haar neus er helemaal in en het leek alsof ze heel gericht centimeter voor centimeter de snuffelmat af snuffelde. De puzzelbal was ook een groot succes. Hier was ze ook een half uur zoet mee. Het is echter denk ik niet de bedoeling dat je jouw hond het hersenspeelgoed geeft en de hond er maar mee laat geworden. Je moet zelf ook betrokken blijven en de hond blijven stimuleren. Ik heb nu in ieder geval een tevreden hond!

Lees meer…